چاپ دیجیتال کتاب
چاپ دیجیتال یکی از روشهای تبدیل تصاویر دیجیتال به محصولات چاپی است. این روش معمولاً شامل چاپ حرفهای در تیراژهای کم تعداد توسط نشر رومیزی و دیگر منابع دیجیتال است که بوسیله چاپگرهای لارجفرمت و یا چاپگرهای لیزری و جوهرافشان حرفهای انجام میشود. چاپ دیجیتال دارای هزینه بیشتری برای چاپ هر صفحه در مقایسه با روشهای سنتی مثل چاپ افست است ولی این قیمت بالاتر معمولاً با صرفه جویی در هزینههای دیگری که در تهیه پلیت های چاپ انجام میشوند برای تیراژهای کم تعداد جبران میشود. این روش امکان چاپ بلافاصله پس از تقاضا در تیراژ محدود را فراهم میآورد و امکان تغییر تصاویر و محتویات صفحه (اطلاعات متغیر) در هر برگ چاپی را در اختیار میگذارد. صرفهجویی در نیروی انسانی و توان رو به گسترش ماشینهای چاپ دیجیتال در بالا بردن کیفیت، پایین آمدن هزینه تمام شده هر برگ چاپی و بالا رفتن تیراژ به این معناست که چاپ دیجیتال در حال رسیدن به نقطه رقابت با چاپ افست و حتی پیشیگرفتن از آن است. پس به طور کلی میتوان گفت که چاپ دیجیتال نوعی چاپ است که در آن بجای بهرهگیری از دستگاهها و ماشینآلات دستی و نیمه اتوماتیک افست از دستگاهها و ماشینآلات دیجیتال و تمام اتوماتیک استفاده میشود و موجب کاهش بسیار زیاد در زمان چاپ و همچنین بالا رفتن کیفیت چاپ میشود گفتنی است که در روش چاپ دیجیتال کیفیت بدست آمده به مراتب بالاتر از چاپ افست میباشد. در حال حاضر منظور از چاپ دیجیتال در بازار چاپ، عمدتاً چاپ تونری با استفاده از انواع چاپگرهای لیزری حرفهای بر روی انواع کاغذ است.در ادامه به توضیحاتی در رابطه با چاپ دیجیتال کتاب میپردازیم.
چرا چاپ دیجیتال؟
در چاپ دیجیتال به دلیل حذف پلیت و چاپ مستقیم از کامپیوتر روی کاغذ و امکان کالیبراسیون دستگاه امکان چاپ در تیراژ محدود حتی یک نسخه با هزینه پایین وجود دارد به همین دلیل این روش چاپ دیجیتال برای مصارفی مثل تهیه نمونه و یا چاپ محصولات کم تعداد و سریع کاربرد زیادی دارد. یک چاپگر دیجیتال برای چاپ میلیونها برگ ساخته نشده است، بلکه باید بتواند در طول مدت زمان عمر خود نهایتاً هزاران برگ چاپ کند – که البته اینکار را خیلی خوب انجام میدهد – بنابراین با توجه به هزینه تمام شده و سرعت کار، چاپ دیجیتال برای چاپ در تیراژ محدود عملیاتی و مقرون به صرفه میباشد. البته از سال ۲۰۱۰ فناوریهای نوین در چاپ دیجیتال به کار گرفته شد که با استفاده از تکنولوژی نانو در جوهر و همچنین تغییر سیتم پاشش جوهر، چاپگرهای دیجیتال جوهرافشان توانستند بسیاری از محدودیتها را در زمینه سرعت و هزینه تولید کنار بزنند. در چاپ دیجیتال با توجه به وجود امکان چاپ در تیراژ محدود شما میتوانید هر نسخه از محصول چاپی خود را متفاوت با نسخه قبلی چاپ کنید. به عنوان مثال شما میتوانید کارتتبریکهای شخصی شده با تصاویر مختلف و یا کارت پرسنلی با طرحهای مختلف را در هر دور چاپ کنید. همچنین این قابلیت به شما امکان چاپ اطلاعات متغیر را میدهد. یعنی میتوانید در هر نسخه چاپی خود اطلاعات متغیری را چاپ کنید این اطلاعات میتواند شماره سریال و یا نام گیرنده و یا تصویر هر فرد باشد.
چاپ کتاب چگونه صورت میگیرد؟
برای چاپ کتاب، پس از آماده شدن مطالب توسط نویسنده، تایپ، حروف چینی، صفحه آرایی میشوند و برای گرفتن کد سیزده رقمی بینالمللی (شابک) که حاوی کلیه مشخصات کتاب می باشد و راهی خانه کتاب میگردد. پس از این مرحله، کتاب برای صدور فیپا یا همان شناسنامه کتاب، به کتابخانه ملی ارسال، اطلاعات کامل کتاب در آن جمع و کتاب برای دریافت مجوز چاپ به وزارت ارشاد اسلامی تحویل داده میشود. بعد از اتمام کلیه این مراحل، کتاب آماده چاپ است و توسط ناشر برای لیتوگرافی، چاپ و صحافی ارسال میگردد. تمامی این مراحل ممکن است بین یک تا چهار ماه به طول بیانجامد که با توجه به موضوع کتاب و شرایط و زمان انجام متغیر خواهد بود.
نکاتی برای چاپ کتاب
- برای چاپ کتاب هیچ گونه مدرکی نیاز نیست اما برای چاپ کتابهایی که نویسنده آنها با عناوین دکتر و … معرفی میشوند، ارسال کپی مدرک به مرکز انتشارات الزامی است.
- از آنجا که ایران عضو کنوانسیون جهانی حق کپی رایت نیست، بنابراین نیازی به اجازه از نویسنده خارجی برای ترجمه کتاب نمی باشد.
انواع قرارداد برای چاپ دیجیتال کتاب
۱– حق تالیف؛ در این نوع قرارداد سرمایهگذار یا ناشر با مولف قراردادی منعقد میکند که بر اساس آن، درصدی از فروش کتاب را به عنوان حق تألیف به مولف تعلق میگیرد. این نوع قرارداد با کسانی بسته میشود که شناخته شده باشند و کتابهایشان پرفروش باشد.
۲- مشارکت در چاپ؛ بر طبق این قرارداد هزینههای پخش و چاپ کتاب میان ناشر یا سرمایه گذار و صاحب اثر تقسیم میشود.
۳– فروش اثر؛ در این نوع چاپ، حقوق مادی و معنوی اثر را به ناشر یا سرمایه گذار تعلق میگیرد و یا نویسنده در ازای دریافت یک مبلغ به صورت سفارشی اثری را برای ناشر یا سرمایه گذار ایجاد میکند.
۴- سرمایه گذاری مولف؛ در این روش، نویسنده کتاب با پذیرش تمامی هزینههای چاپ صاحب اثر خود میباشد و از تمامی مزایای آن نیز برخوردار خواهد بود.
روشهای چاپ کتاب
- چاپ افست کتاب؛ این نوع چاپ برای چاپ کتاب با تیراژهای بالای ۱۰۰۰ جلد مناسب میباشد.
- چاپ دیجیتال کتاب؛ این نوع چاپ برای چاپ کتاب با تیراژهای زیر ۲۰۰ جلد مناسب است. چاپ کتاب بالای ۲۰۰ جلد با روش چاپ دیجیتال صرفه اقتصادی ندارد. مدت زمان چاپ دیجیتال کتاب برای کتابهای علمی بین ۳۰ تا ۴۵ روز و برای سایر کتابها در حوزه علوم انسانی بین ۲ تا ۴ ماه میباشد.
مراحل چاپ دیجیتال کتاب
۱-آماده کردن فایل مطالب
۲-ارسال و بررسی اثر و عقد قرارداد با مراکز چاپ بصورت حضوری و یا از راه دور
۳-انجام مراحل اداری که به واسطه انتشارات صورت میگیرد از جمله شابک، فیپا، مجوز ارشاد
۴-صدور مجوز چاپ توسط وزارت ارشاد صورت میگیرد.
۵-آماده شدن طرح جلد که بر عهده شرکت انتشارات است، اما متقاضیان میتوانند براساس سلیقه خود طرح جلد را آماده و به انتشارات ارائه نمایند.
۶-در مرحله نهایی کتاب توسط انتشارات چاپ و به نویسنده تحویل داده میشود.
مزایای چاپ دیجیتال
- در چاپ دیجیتال کتاب، قدرت مانور زیادی به کارفرما در زمینه چاپ داده میشود.
- چاپ کتابهای تیراژ پایین با شیوه چاپ دیجیتال از لحاظ مالی مقرون به صرفه است.
- یکی دیگر از امتیازت چاپ دیجیتال، رهایی از مراحل سخت فیلم و زینک در چاپهای تکرنگ و رنگی میباشد. در روش چاپ دیجیتال فایل مورد نظر مستقیم به دستگاه چاپ فرستاده میشود که به واسطه آن هرگونه فیلم، وکالک و زینک از مسیر حذف میگردد.
- چاپ دیجیتال کتاب بسیار سریع صورت میگیرد بطوری که کتاب ۲۰۰ صفحهای در تیتراژ ۱۰۰ جلد کمتر از ۴ ساعت انجام میشود.
- حذف انبارداری برای کتاب و نگهداری فیلم و زینکها از مزایای دیگر چاپ دیجیتال کتاب میباشد به گونهای که ناشر میتواند براساس نیاز هفتگی فروش خود، برای چاپ کتاب سفارش دهد.
- قابلیت چاپ دلخواه از نظر تیتراژ حتی در یک نسخه، امکان چاپ تکرنگ و رنگی همزمان برای کتب و مجلات دارای صفحات رنگی، تغییر متن، قیمت و هرگونه تغییرات ضروری در هر نوبت از چاپ از جمله امتیازات دیگر چاپ دیجیتال کتاب محسوب میشود.
عالی قشنگ بود